12 Ağustos 2014 Salı

MENENGİÇ KAHVESİ

Kahve severler, menengiç kahvesini denediniz mi? Denemediyseniz bence hemen bu enfes kahveyi tatmalısınız. Pek bilinmiyor  o yüzden Menengiç kahvesi nedir? Diye soracak olursanız, menengiç ağacından üretilen bu kahve, Türkiye'de İç Anadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Yörelere göre farklı isimler alabilir. (Çitlembik, çedene, çitemik, çıtlık gibi.)

Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması ve tıpkı Türk Kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir. Menengiç kahvesinin birçok faydası vardır. Tadının güzelliği yanında oldukça faydalı bir kahve olması da harika. Kafein içermez, öksürüğü keser, balgam söktürür, ses tellerine iyi gelir, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur, yaraları tedavi edici özelliği vardır, nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir, antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır, mide ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Özündeki yağı sebebiyle yağlı bir içecektir, yüksek miktarda E vitamini ve doymamış yağ asidi sebebiyle kolesterolü düşürmeye, kalp-damar sertliklerini önlemeye yardımcı olur.
     

                 

Menengiç kahvesi nasıl pişirilir?

Menengiç kahvesi aktarlarda satılıyor bu yüzden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Aldığınız kahveyi açtığınızda yağ kısmı üste çıkmış olacak bu yüzden iyice karıştırın. 2 fincan sütü cezveye alın ve 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi atın. Kahvede acı tadı seviyorsanız biraz daha menengiç katabilirsiniz. 1 çay kaşığı şekeri de  ekledikten sonra ocağa alın(şeker ölçüsünü isteğe göre azaltıp artırabilirsiniz). Kahvenin özelliği kısık ateşte pişmesidir bu yüzden kısık ateşte kaynayana kadar pişirin. Kahveyi fincanlara alın ve 1 dakika beklettikten sonra afiyetle için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder